در زمان های گذشته مردم برای پخت و پز غذا از ظروف سنگی و مسی استفاده می کردند، اما امروزه شاهد انواع ظرف های لعابی، تفلون، شیشه ای، سرامیکی و … هستیم که موجب بروز انواع سرطان ها می شوند، چرا که با گذشت زمان و استفاده ی بیشتر از این ظروف کم کم قسمت هایی از ظرف جدا شده و از طریق غذا وارد بدن می شود
استفاده از این ظروف باعث تغییراتی در بافت و ساختار غذا می شود چرا که با داغ شدن بیش از حد و سریع ظروف، بافت و عناصر مواد غذایی نمی توانند خود را با سرعت بالا تطبیق دهند. در نتیجه به مرور زمان به سم و مواد سرطانی تبدیل می شود
ظرف های آلومینیومی سبب بروز آلزایمر و پوکی استخوان می شوند و عامل ایجاد زخم معده، کولیت، خشکی دهان، یبوست و تغییر رنگ زبان می شوند.در مقابل این ظرف های مضر، استفاده از ظرف های سنگی سبب آزاد شدن آهن و مواد معدنی در بدن می شود که برای خون سازی، شادی و نشاط در بدن مورد نیاز است
هَرَکارِه یا دیزی سنگی دیگ یا قابلمه از جنس سنگی معدنی به نام سرپانتین (Serpantine) است که از آن به دلیل ضربه پذیر بودن و جنس نرم هم در ساخت تزیینات سنگی و هم ظروف سنگی و دیزی سنگی استفاده می شود و چون مقابل آتش، مقاوم است، به دلیل پخت ملایم در ظرف سنگی، غذا را لذیذتر می کند و باعث می شود تمام مواد معدنی مورد نیاز را از قابلمه سنگی به غذا منتقل کند.مناسب ترین ظروف در بین تمام ظروف، همین ظروف سنگی برآمده از دل طبیعت شناخته شده است.امروزه این هنر و صنعت فقط در مشهد فعال بوده و ظروف سنگی جزء صنایع دستی و سوغات مهم شهر مشهد به شمار می آید.
دیزی های سنگی سالم ترین ظروف ارگانیک از دیدگاه طب سنتی هستند. انسان از خاک است اگر ظرف از سنگ باشد سنخیت دارد و آرامش دهنده است لذا بهترین ظرف غذا ظروف سنگی است.
آزاد شدن املاح مفید موجود در این قابلمه های سنگی، به مرور زمان و بتدریج سبب تأمین مواد مورد نیاز بدن و خوش طعم شدن فوق العاده غذا می شود.
اگر در طعم غذاهای پخته شده در ظروف سنگی و تفلون دقت کنید در می یابید که تفاوت فاحشی بین این دو غذا وجود دارد، چرا که غذای طبخ شده در ظروف سنگی از کیفیت و طعم خیلی خوبی برخوردار است.
خواص دیگ سنگی برای سلامتی بدن
ظروف سنگی به خاطر خاصیت مغناطیسی که دارند، سبب تأمین آهن مورد نیاز بدن می شوند.
ظروف سنگی غنی از آهن و منیزیم هستند و برای بدن بسیار مفید اند. این سنگ قابلیت مطلوبی در انتقال و مقاومت در برابر حرارت داشته و ظرف های ساخته شده و سنگ هایی که با آن دیگ ساخته می شود، کاملاً طبیعی بوده و قابلیت تراش و چکش خوری فراوانی دارد.
هیچ گونه پوشش شیمیایی و غیر طبیعی داخل آن وجود ندارد تا از بیمار شدن و سرطان و… بیمناک باشیم.
جالب است که درون هرکاره معمولا خط و خش هم نمی افتد.
خواص ظرف سنگی برای صرفه جویی در سوخت
غذا در دیگ و دیگچه سنگی با کمترین حرارت به بهترین نحو پخته می شود. غذا در دیگ سنگی با کمترین شعله گاز پخته می شود تا علاوه بر حفظ بافت موادغذایی و سالم بودن، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی شود.
خواص ظروف سنگی برای آشپزی
از نکات قابل توجه دیزی سنگی، تمیز ماندن اطراف آن از چربی و باقیمانده غذاست.
خانمهای خانهدار حتما پس از مدتی استفاده از ظروف تفلون یا چدن و بخصوص آلومینیوم، از تجمع و چسبندگی روغن یا سایر مواد در سطح بیرونی قابلمهها و تمیز نشدن و ماندگاری آن گلایه دارند، اما دیگ سنگی به علت جنس سنگی آن جلوی این کار را میگیرد.
خاصیت ضد چسبندگی آن تا پایان عمر دیگ، با او خواهد بود.
خواص هرکاره سنگی برای سرعت پخت
ظروف سنگی و دیزی سنگی مانند دیگ زود پز و البته بدون خطرات و بدون ضررهای آن در کوتاه مدتی غذا را می پزند. هر نوع گوشتی داخل این دیزی سنگی ها با حرارت ملایم دو ساعت به خوبی می پزد.
یکی از خواص دیگ سنگی حفظ خواص ماده غذایی درون آن است. ظروف سنگی بسیار مناسب است و غذا حدود دو تا دو ساعت و نیم که واقعاً زمان کمی است، با حرارت ملایم پخته میشود. در حقیقت راز و رمز طعم خوشمزه ی غذاهای قدیم و خورشت ها، آرام پخته شدن آن ها در ظروف مناسب بود. که خواص بسیار زیادی برای بدن داشت و مهمتر از آن، غذا در آنها بسیار خوشمزه میشد.
اصول استفاده و مراقبت از دیگ سنگی
نکات مهم در مورد پخت و پز و کارهایی که دیگ سنگی را خراب می کند عبارتند از:
از تفت دادن و سرخ کردن مواد غذایی در این ظروف خوددرای شود.
فقط غذاهای آبکی در ظروف سنگی پخته شود.
هنگام پخت و پز شعله کم باشد.
باید مواظب بود تا آب داخل ظرف هنگام پخت و پز کم یا خشک نشود.
اگر آب غذا کم بود فقط آب جوش بیفزایید.
دیگ سنگی را به طور مستقیم روی اجاق قرار ندهید حتما زیر آن شعله پخش کن بگذارید.
هنگام حمل ظروف سنگی مواظب باشید با احتیاط جا به جا کنید تا ترک بر ندارد.
از جوشاندن شیر در ظرف سنگی خودداری کنید.
وقتی ظرف سنگی داغ است هرگز نشویید تا سرد شود زیرا اگر ظرف گرم در زیر آب سرد قرار بگیرد ترک بر می دارد.
از پختن برنج در ظروف سنگی پرهیز کنید.
می توانید انواع غذاها و خورشت های آبدار را در این نوع ظروف بپزید.
سطح داخلی و خارجی دیگ سنگی حتما باید چرب باشد. پس ، از شستن زیاد این ظروف خودداری کنید و اجازه دهید روی ظرف کمی چرب بماند.
دیگ سنگی سیاه یا سفید؟ مسأله این است!
سوالی که همیشه خریداران محترم از ما میپرسند :
چرا این دیگ ها سفیده ؟ از اینا سیاهش هم هست ؟
اما پاسخ:
سنگ خامی که ازمعادن مخصوص بیرون می آید، به صورت قطعات بزرگ است. هنرمندان تولید کننده ی دیزی سنگی، این قطعات سنگ را ریزتر کرده تا با ابعاد ظرف سنگی همخوانی داشته باشد.
پس از طی فرآیند های دشوار تراشکاری، چکش کاری، پرداخت سنگ، ریزه کاری ها و نقش دادن روی سنگ خام، محصول ظروف سنگی نهایی آماده می شود که به صورت سفید رنگ است.
در واقع ، قابلمه سنگی و ظروف سنگی که شما می خرید ، می بایست حتما سفید رنگ باشند .
پس از طی مراحل آب بندی ، ظرف سنگی سفید رنگ شما ، سیاه خواهد شد.
در واقع ، پس از آب بندی و تماس روغن با ظرف سنگی ، گرد سفید رنگی که در مراحل تراش و ساخت محصول بر روی ظرف سنگی نشسته ، برداشته می شود و سیاهی سنگ دیگ سنگی مشخص می شود .
پس بعد از آب بندی ظروف سنگی سفید رنگ ، برای همیشه دیگ شما به رنگ اصلی سیاه در خواهد آمد.
شما عزیزان می بایست دیگی که خریداری می کنید ، ترجیحا باید حتما سفید باشد ! به این علت که اگر دیگی سیاه رنگ باشد ، به احتمال زیاد ، توسط شخص دیگری قبلا استفاده شده است .